17 Nisan 2013 Çarşamba

SINIRIN GÜNEYİNDE, GÜNEŞİN BATISINDA

HARUKİ MURAKAMİ - DOĞAN KİTAP

www.kitapyurdu.com'dan satın al


Bugün sizlere Nobel'e aday olan yazarın bir kitabını anlatmak istiyorum.

Hajime ile Şimamoto'nun çocukluk yıllarından, orta yaşlara gelinceye kadarki yaşantılarını, takıntılarını, çelişkilerini Hajime'nin ağzından anlatıyor.

Okul yıllarından beri birlikte büyüyen Hajime ve Şimamoto, yaşam şartları nedeniyle ayrılmak zorunda kalırlar. Hajime bu sürede Tokyo'nun zengin bir semtinde eşi ve iki kızıyla birlikte yaşamaktadır. 2 tane gece kulübüne sahiptir. Dışarıdan bakıldığında mükemmel gibi görünen bir hayatı vardır. Ancak Hajime orta yaşlara doğru hayatında bir boşluk hissetmektedir ve bu boşluğu bir türlü dolduramamaktadır. Ta ki tesadüfen Şimamoto'yla karşılaşana kadar. Karşılaştıkları andan itibaren onu düşünmeden bir dakikasını bile geçiremez. Ama Şimamoto'da bir türlü çözemediği gizemler vardır. Nedensiz ortadan kayboluyor ve hiç beklenmedik bir anda yeniden ortaya çıkıyordur. Bu gel-gitler arasında Hajime iyice çıkmaza girer.

Yazarın dili, konuyu anlatış şekli ve Hajime'nin olayı aktarışı kesinlikle çok sürükleyici. Karakterle aranızda bir bağ kurmanızı sağlıyor ve sanki arkadaşınız size anlatıyor gibi geliyor.  Kitapta yaşanan yalnızlık duygusunun size yansıdığını hissediyorsunuz.

Japon edebiyatı okumak isteyenlere önereceğim ilk yazar mutlaka Haruki Murakami'dir.

ARKA KAPAK

Tokyonun varlıklı bir mahallesinde, sıradan ve sorunsuz gibi gözüken bir hayat süren Hajime, orta yaşlara geldiğinde yaşamını sorgulamaya başlar. Hayatı boyunca sahip olduklarından daha fazlasını istememiştir. Savaş sonrası yıllarda şansı yüzüne gülmüş, iyi bir evlilik yapmış ve iki kız çocuk sahibi olmuştur. Şehirde iki caz kulübünün sahibi olarak kıskanılacak bir kariyeri vardır. Yine de, hayatı ve kariyeriyle ilgili, rahatsız edici, sinsi bir yetersizlik duygusuna kapılmaktan kendini alamaz. İlk gençliğinde âşık olduğu, akıllı, ancak tuhaf bir yalnızlık duygusu uyandıran güzel Şimamotonun anısı, kalbini gölgelemektedir.
Yağmurlu bir gecede, eskisinden çok daha güzel ve etkileyici görünen Şimamotonun tekrar karşısına çıkmasıyla, hayatı çok daha karmaşık bir hale gelir.

İnsanın, kaderi ve maddi dünya arasındaki gelgitlerini anlatan ve okuru kıskıvrak yakalayan bir eser. Akıllardan çıkmayacak.
The New York Observer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder