29 Mart 2013 Cuma

KAMELYALI KADIN

ALEXANDRE DUMAS - MARTI YAYINLARI

www.kitapyurdu.com'dan satın al
Alexandre Dumas'ın kendi hayatından esinlenerek yazdığı Kamelyalı Kadın,  birçok filme ve tiyatro oyununa konu olmuştur.

Romanımız Paris'te hukukçu Mösyö Armand Duval ile kamelyalarıyla ünlenmiş zengin erkeklerle ilişki kuran hayat kadını Marguerite Gautier arasındaki aşkı anlatmaktadır.  Her ne kadar Marguerite, Armand'ın bir aylık geçim kaynağını bir günde bitirecek şekilde lüks içinde yaşamaya alışmış olsada, birbirlerine şiddetli bir ilgi duymalarına engel olmaz. Marguerite zengin erkekleri paralarını kullandığı bir araç olarak görür.  Ama Armand onun yalnızca kendisine ait olmasını ister. Marguerite ise hayatında ilk defa Armand sayesinde şefkati ve gerçek sevgiyi görmüştür.     

Bu ilişkinin önünde aşılması gereken engeller vardır. Marguerite borçlarını ödemek için nasıl bir yol bulacak? Armand'ın babasının tavrı bu ilişki karşısında ne olacak? Marguerite ile Armand'ın büyük aşkına ne olacak? gibi sorular kitabı okurken sizi esir alacak.

Romanı okurken her bir karakter için ayrı üzülüyorsunuz. Birbirlerini bu kadar seven ve her halleriyle (Armand'ın Marguerite'ye sunacağı hiçbir lüks yok, Marguerite ise Armand'ı herşeyden koruyor)  kabul eden, aşklarını kısa bir süre hiçbir şeye aldırış etmeden yaşayan bu çiftin aşkı,  Armand'ın dürüst ve oğlunun geleceğini düşünen  babasının devreye girmesiyle acı bir hüzünle son buluyor.  

Sahneye uyarlaması prömiyeri 2 Şubat 1852 tarihinde Fransa'nın Paris şehrinde Vodvil Tiyatrosunda (Fransızca:Theatre de Vaudeville) yapıldı. 1853 yılında Giuseppe Verdi  operasını besteleyerek müziğe uyarladı. Bu operada bir devrim olarak kabul edilir. Çünkü o zamana kadar operaların konusu asil ve gururlu hayatlardı. İlk defa bir opera sahnesinde hafif meşrep bir kadının hikayesi anlatıldı.  On altı farklı versiyonu Broadway tiyatrosunda sahneye kondu.

Alexandre Dumas'ın bu romanı 1848 yılında ilk kez basılmıştır. O yıllardan beri günümüzde bile halen okunan ve yeni basımları gerçekleştirilen romantik edebiyatın en çok bilinen, en çok okunan klasikleri arasındadır. İmkansız aşkların en güzel örneklerinden olan bu kitabı, aslında ilk başta okumak için çekimser kalmıştım. Acaba dili ağırmı beni sıkarmı diye ancak okumaya başladıktan sonra büyük zevk duyduğum bu kitabı sizlere gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.

ARKA KAPAK

... BEN ONUNDUM, O İSE HERKESİN
GÜNEŞ GİBİ KADINLAR VARDIR DOĞUŞLARI GİBİ BATIŞLARI DA GÖZ ARDI EDİLEN
Alexandre Dumasnın (1824-1895) henüz 24 yaşında kendi hayatından yola çıkarak yazdığı Kamelyalı Kadın, 19. yüzyıl Parisinde geçer. Soylu bir gencin, güzeller güzeli bir fahişeye âşık olmasıyla başlayan romanda, mutluluklarının kısa süreceğinden endişe duyup mutlu olmak için acele eden iki insanın tutkulu ilişkisi anlatılıyor. Fakat bu ilişkinin önünde aşılması güç bir engel vardır; tek erkek evladının, uğruna ölümü göze alacağı kadından vazgeçmesi için elinden geleni yapan bir baba aşk için çekilen zorlukların yanı sıra itibar için verilen mücadelenin nefes kesen bir dille aktarıldığı Kamelyalı Kadın, sadece dönemini etkileyen bir roman olarak kalmamış, günümüzde de beğeniyle okunarak aşk klasikleri arasındaki yerini sağlamlaştırmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder